Ahoj, v tomto návodu si ukážeme, jak vytvořit ikonu / avatar. Budeme pracovat s opensource programem GIMP (GNU Image Manipulation Program). Návod jsem se snažil udělat trochu podrobněji, takže by to měli zvládnout i ti, kteří s tím neumí. Pokud by vám bylo něco nejasného, neváhejte se na mě obrátit
1.KROK
Stáhněte si GIMP zadarmo z oficiálních stránek https://www.gimp.org/ . Je plně zadarmo, takže nemusíte nic platit Pokud máte radši jiný program pro úpravu rastrových obrázku, můžete použít jiný než GIMP.
2.KROK
Zkopírujte si jakýkoliv obrázek, který se vám líbí. V mém případě je to Škoda 706 RTO. Pravým myšítkem klikneme na obrázek a dáme kopírovat
3.KROK
Otevřete si GIMP a vložte do něj zkopírovaný obrázek (Ctrl+V)
Po kliknutí na ikonu se vám zobrazí okno GIMPu s ovládacími prvky či nástroji.
4.KROK
Nyní zmáčkneme klávesovou zkratku Ctrl+V (Vložit) a měl by se nám zobrazit náš zkopírovaný obrázek
Pokud se obrázek nezobrazil, zkuste si ho zkopírovat a vložit znovu.
5.KROK
Nyní si vezmeme nástroj pro výběr obdélníku (také můžete použít jiný výběrový nástroj např. eliptický výběr).
Vlevo dole si nastavíme velikost výběru v poměru 1:1 (400x400; 300x300;...)
Přesunete si okno tam, kde se vám to líbí nejvíce a poté zmáčkněte klávesové zkratky Ctrl+C a hned poté Ctrl+Shift+V.
Výběr se objeví v novém okně a nyní nám už nezbývá nic jiného, než si ho nastavit do velikosti, kterou toto fórum podporuje (200x200).
6.KROK
Nahoře na panelu možností si najdeme Obrázek > Škálovat obrázek...
Objeví se vám okno, pomocí kterého si zmenšíte obrázek
Nastavíte velikost 200x200 a stiskneme políčko Škálovat
7.KROK
Obrázek se vizuálně zmenšil a teď už si ho stačí jen exportovat (Soubor > Export As)
Nyní máte obrázek uložený tam, kam jste si ho exportovali
8.KROK
Teď už stačí ho jen nahrát na fórum (Uživatelský panel)
Doufám, že se vám to povedlo a přes můj mininávod jste se překousali ve zdraví